Bygge ny lekeplass

 

Å bygge en ny lekeplass krever grundig planlegging og innsikt i hva som skaper et trygt og stimulerende leke-, aktivitets- og læringsmiljø for barn, ungdom og andre brukere. Det er mange detaljer som skal på plass før ungene kan hive seg ut i leken. Vi i Trigonor kan veilede og støtte dere gjennom hele prosessen – fra den første planleggingen til valg av utstyr, montering og ferdigstilling.

 

Med riktig planlegging og et godt team fra både dere og oss på plass, bør prosessen med å bygge en ny lekeplass være både givende og morsom. Det handler ikke bare om å skape et fysisk rom, men også om å bygge en arena for fellesskap og et miljø der barn, ungdom og andre i området kan utforske, oppdage, lære, leke og kanskje lage vennskap for resten av livet.

 

La oss ta en nærmere titt på hvordan dere kan legge en solid grunnmur for lekeplassprosjektet.

Finansiering av lekeplass 

Finansiering kan ofte virke som en utfordring, men med riktig planlegging og tilnærming kan det bli en håndterbar del av prosjektet. 

 

Det første steget er å få en oversikt over hva dere har av tilgjengelige midler. Så sette opp et budsjett som inkluderer kostnader for design, kjøp av lekeapparater, forberedelse av området, installasjon, og ikke minst vedlikehold. Husk at forskjellige typer aktivitetsområder kan utløse forskjellig type støtte med tanke på spillemidler for eksempel. Når budsjettet er på plass, kan dere utforske ulike finansieringskilder som:

 

  • Kommunens støtteprogrammer

  • Fond og stiftelser som fokuserer på barns velferd og utvikling

  • Sponsing fra lokale bedrifter

 

I tillegg er det viktig å vurdere muligheten for å fase inn ulike deler av lekeplassen over tid, slik at dere kan spre kostnadene. Ved å være kreativ og proaktiv i søket etter finansieringsmuligheter, kan drømmen om en ny lekeplass bli en realitet.

 

Det finnes flere steder å få støtte. Det kan du lese mer om i vår artikkel om hvordan du får støtte til lekeplass.

Design og tema for lekeplassen 

 

Når man har funnet ut hvem brukerne er og hva slags ønsker og behov de har, kan man begynne å tenke på utformingen. Design handler ikke bare om hvordan lekeplassen ser ut, men også om hvordan den fungerer. Det våre rådgivere alltid terper på, er at prosjektene må planlegges slik at barna virkelig bruker lekeplassen.

 

Hvilke leker eller aktiviteter skal kombineres? Hvordan får vi leken til å flyte? Hvilken type læring skal vi legge til rette for? Hva med universell utforming? Hvordan kan vi bruke terrenget og eventuelt eksisterende elementer som skråninger, fjellpartier og trær? Husk også at underlaget kan være et element i seg selv, enten med mønster og former, eller som forhøyninger og taktile variasjoner.

 

Valg av lekeplassutstyr 

Det å velge lekeapparater, utstyr og materialer følger litt hånd i hånd med utforskingen av ulike design. Men det er to aspekter som vi må trekke frem. Det er selvsagte ting for mange, men vi kan ikke si det ofte nok:

 

  • Sikkerhet. Det er lov for barn å slå seg, men de skal i hvert fall ikke få varige skader seg som følge av feil utstyr, eller dårlige kombinasjoner av utstyr. Gode fallunderlag løser mye, men sørg for å ha med noen med erfaring når dere velger utstyr – eller spør oss! Les også “Hvilket ansvar har du som eier av offentlig lekeplass” 
     

  • Holdbarhet. Holdbarhet og sikkerhet henger sammen. De fleste skader oppstår gjerne på gamle lekeplasser der utstyret er slitt og svikter. Vi bor i Norden og her utsettes lekeplassene for enorm slitasje av vær og vind – forhåpentligvis i tillegg til hundretusenvis av timer med lek og moro. Men skal den leken være trygg, så må en gjøre gode valg og kjøpe apparater i solid kvalitet og i slitesterke materialer. God kvalitet gir også mindre vedlikeholdskostnader.


Med Trigonor som leverandør er du trygg på at lekeplassen holder solid kvalitet. Vi gjør også inspeksjoner og lekeplasskontroll for å se etter faremomenter og slitasje.

Byggeprosess 

Det er viktig å ha en god forståelse av byggeprosessen slik at dere unngår forsinkelser og økte kostnader som følge av misforståelser.  Dette sikrer ikke bare at prosjektet blir utført effektivt, men også at dere bidrar godt slik at det endelige resultatet blir et sikkert og stimulerende miljø for barna.

 

I grove trekk er byggeprosessen slik:

Vedlikehold og sikkerhet 

Lekeplassen skal være et trygt sted for barn – også om 10 år. Det krever at det legges en plan for vedlikehold og sikkerhet. 

 

Vedlikeholdet deles opp i løpende, daglige rutiner som rydding og sjekk etter glasskår, sprøytespisser eller andre farlige gjenstander som kan ha sneket seg inn i løpet av natten. Ukentlig/månedlig visuell sjekk av apprater og innfestinger, etterstramming i henhold til vedlikeholdsinstrukser etc. 
Vedlikeholdet kan dere gjøre selv, om man vet hva man skal gjøre. Det anbefales at profesjonelle gjør dette hvert kvartal. Trigonor har et eget vedlikeholdsteam som reiser rundt og gjør slikt arbeid daglig. Den erfaringen gir dere en trygghet om at jobben blir gjort skikkelig, og at det ikke brukes dårlige eller uoriginale komponenter. Så kommer en årlig dokumentert godkjennelse fra sertifisert personell.

Dokumenterte rutiner

Uansett, så må dere ha dokumenterte rutiner slik at dere ikke får myndighetene på nakken om noe skulle skje – god samvittighet. Det gjelder også daglige rutiner som å se over at det ikke finnes glasskår, sprøytespisser eller lignende farlig avfall på lekeplassen. Sett dere gjerne inn i standarden NS-EN 1176, som har alle de eksakte detaljene om lekeplass-sikkerhet.

God informasjon = bedre sikkerhet

Et undervurdert sikkerhetstiltak er informasjon. Informer foreldre, barn og nabolag om trygg bruk av lekeplassen og lekeapparatene. Barna vil uansett prøve og feile, og det er de voksnes ansvar å sørge for et trygt miljø å feile i. God informasjon gjør det enklere å være gode foreldre.


Les mer om krav til lekeplass og ditt ansvar.

Lær av andre lekeplassprosjekter 

Vi har hjulpet mange med å få på plass flotte lekeplasser. Her finner du noen lekeplasser som kan være til inspirasjon og hjelp i arbeidet med ditt prosjekt.

 

Ta gjerne kontakt om du lurer på hvordan vi har løst de ulike prosjektene. Du finner også flere eksempler på fine lekeplasser på vår referanseside.

Ta kontakt med oss i dag

 

Våre rådgivere guider deg med trygg hånd gjennom hele, eller deler av, denne prosessen. Finn rådgiveren i ditt nærområde og slå på tråden eller send databrev, så tar vi det derfra!

Magne Egerhei

Salgssjef lekeplass

E-post: magne@trigonor.no

Telefon: 91 78 01 29

Mohammed El Montaser

Distriktssjef Oslo

E-post: mohammed@trigonor.no

Telefon: 401 05 735

Tom Upsaker

Distriktssjef Østfold og Follo

E-post: tom@trigonor.no

Telefon: 40 44 04 49

Helge Syvertsen

Distriktssjef Agder, Rogaland, Telemark

E-post: helge@trigonor.no

Telefon: 97 08 88 25

Roger Ovesen

Distriktssjef Trøndelag, Nord-Norge, Møre og Romsdal

E-post: roger@trigonor.no

Telefon:  40 44 04 40

Thomas Wolff Hallan

Distriktssjef Vestfold, Buskerud, Akershus vest

E-post: twh@trigonor.no

Telefon: 40 44 04 45

Tonje Elverhøy Eliassen

Distriktssjef Innlandet

E-post: tee@trigonor.no

Telefon: 92844649

Bjørn Kristian Fredriksen

Distriktssjef Vestland og Rogaland

E-post: bkf@trigonor.no

Telefon:  40 44 04 41